Nová antibiotika proti rezistentním kmenům? Látky z konopí ničí superbakterie

Po objevu penicilinu před 80 lety se zdálo, že choroby způsobené bakteriemi navždy patří minulosti. Poslední dobou ale mikrosvět vrací úder: nepřiměřené používání antibiotik (především v zemědělství a potravinářství) v kombinaci se schopností mikroorganismů rychle mutovat přivedlo na svět bakteriální kmeny, jimž tyto léky nevadí. Odborníci upozorňují, že rezistence vůči antibiotikům může v příštích desetiletích přerůst v největší medicínský problém, protože se nedaří vyvíjet stále účinnější přípravky proti odolným mikroorganismům.

Nyní se zdá, že nadějí v boji proti rezistentním kmenům by mohly být sloučeniny odvozené z látek obsažených v konopí – takzvané kanabinoidy. Už vloni kanadští mikrobiologové z McMaster University v Ontariu oznámili, že jedna z nich, zvaná kanabigerol (CBG), dokáže likvidovat obávaného zlatého stafylokoka. Letos jejich kolegové ze švédského Karolinska Institutet, z Universität Bonn a několika dalších vědeckých pracovišť zveřejnili výsledky testů vlivu velkého množství různých molekul na mikroorganismy, při nichž se ukázalo, že kanabinoid známý jako tetrahydrocannabinol (THC) znemožňuje bakteriím vytvářet buněčnou stěnu. Dokáže tak likvidovat i kmeny rezistentní vůči současným antibiotikům. Ještě lepší zprávou je, že během laboratorního výzkumu se žádné z testovaných bakterií nepodařilo vyvinout rezistenci na THC. Tým se proto chystá molekuly látek obsažených v konopí dál vylepšovat.

„Současná antibiotika mají velké molekuly, které jde těžko modifikovat, což medicíně znemožňuje držet krok s mutujícími bakteriemi,“ vysvětluje jeden z autorů studie – Fredrik Almquist.

„Naproti tomu molekuly THC jsou malé, což nám dovoluje je snadněji měnit. Doufáme, že se nám tak podaří zvýšit jejich antibakteriální účinek a současně snížit případné vedlejší účinky na lidské zdraví.“

 

https://www.reflex.cz/clanek/veda/111061/nova-antibiotika-proti-rezistentnim-kmenum-latky-z-konopi-nici-superbakterie.html

Celý text: Monitora

Foto: Adobe Stock