Jak se konopné semínko dostane na váš stůl?
O konopném semínku jako (super)potravině jsme zmínili už spoustu cenných informací v našich předchozích článcích. Už jste zkoušeli vyrobit vlastní konopné máslo nebo nahradit rybí olej semínkem? Existuje spousta různých variant, jak si konopným semínkem vylepšit život a naším cílem je vás o těchto variantách informovat. Než se dostaneme k dalším báječným, přírodním a pestrým receptům, povíme si něco o tom, jak konopné semínko vůbec přichází na svět a co vše obsahuje zrající proces jeho života.
PS: Článek může působit v některých pasážích odborněji, ale nejedná se o nic jiného, než o běžný přírodní cyklus, který podstupuje většina ostatních plodin.
Příprava půdy a setí
Zemědělci musí v první fázi zasít konopí v době, kdy teplota půdy v hlubších vrstvách dosahuje alespoň 8–9 °C. V nížinách to většinou vychází na druhou polovinu dubna, kdy už bývá hezky. U konopí pěstovaného na semínko se doporučuje výsev 8–15 kg/ha do širokých řádků, aby se stonek dokázal víc větvit a vyprodukoval více semen.
Po vysetí se provádí zavláčení či zaválení lehkými válci. Konopí je poměrně náročné na zalévání – pro klíčení potřebuje kolem 50 % vody z hmotnosti semene. Klíčit přitom může už při teplotě 2–3 °C, nicméně při 8–10 °C v půdě raší za 8 až 12 dní. Zhruba 4–6 týdnů po setí pak pokračuje postupné zakořeňování a růst. Pokud dojde k zamokření, nebo chybí dostatek živin, vývoj se zpomalí a při velkém tlaku plevelů bývá úroda nízká. Proto je důležité, aby zemědělci kontrolovali důkladně celý proces růstu.
Klíčení, raný růst a dělení rostliny
V další fázi začíná klíčit ve vlhké půdě během 2–7 dnů. Prvních dvou až třech týdnech se vyvíjí „semenáček“, který potřebuje hodně tepla, vláhy a čerstvého vzduchu. Od třetího týdne se rostlina intenzivně zvětšuje a začíná vytvářet stonek s charakteristickými sedmi listy pro konopí.
Důležité je také zmínit, že konopí je dvoudomá rostlina, což znamená, že existují samičí a samčí jedinci. Samičí květy se opylují pylem ze samčích rostlin a tehdy se v palicích vyvinou semena. Kvetení trvá obvykle 8–11 týdnů.
Jak sám Jack Herer napsal ve své knize Spiknutí proti konopí aneb Císař nemá šaty:
„Konopí je dar přírody, který nám poskytuje nejen léčivé látky, ale i výživná semínka bohatá na esenciální mastné kyseliny a bílkoviny.“
„Konopné semínko je bránou k soběstačnosti.“
Správné načasování sklizně
Konopné semínko začíná dozrávat zhruba za 4–5 měsíců od vyklíčení. Záleží ale také na odrůdě a na podnebí pěstování. Sklizeň nastává v okamžiku, kdy semena tvrdnou a získávají typické pruhy (tygří vzor). Květina se pak odřízne a nechá schnout, aby se palice daly ručně nebo mechanicky vytřepat.
Správné načasování je velmi důležité. Kvalita konopných semínek závisí na přesném načasování sklizně. Příliš brzká nebo pozdní může ovlivnit nutriční hodnotu. Následuje čištění a sušení semínek na 8–10% vlhkosti, aby se uchovala v dobrém stavu.
Proč se konopné semínko často zbavuje slupky?
Napadlo vás někdy, proč se konopné semínko prodává většinou ve formě loupaného? Neloupané semínko je bohatší na vlákninu a další minerály, které jsou schované právě v ochranné slupce. Pevná slupka však může znesnadnit rozkousnutí a pokud se nerozžvýká důkladně, některé důležité živiny se nemusí uvolnit do těla. Loupané semínko se tráví lépe, má oříškovou příchuť a vstřebává se snadněji, což potvrzují i podložené studie, například od Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Některá semínka mohou procházet procesem před-loupacího drcení. Nejde o úplné rozemletí na prášek, ale o opatrný mechanický zásah, kterým se slupka jemně naruší a usnadní další důležitý krok loupání.
Semínka poté putují skrze stroje vybavené rotačními noži, disky a válci, které slupku naruší. Abychom dosáhli lepšího výsledku, dělá se to často dvakrát. Při prvním průchodu se vyloupe menší část, druhý průchod zpracuje i ta semínka, kterým slupka ještě zůstala. Po každém loupacím cyklu se semena přesunou do třídících nebo foukacích zařízení, která odfouknou nebo odsají lehké slupky a nechají pouze jádra.
Při loupání přichází semínko do kontaktu se vzduchem, což zvyšuje riziko oxidace tuků. Proto se ta nejkvalitnější semínka zpracovávají rychle, ale zároveň s opatrností a rovnou se balí do uzavřených neprůsvitných tub a doypacků, které můžete znát z našeho e-shopu nebo kamenných prodejen Konopná Lékárna.
Před balením se kontroluje přítomnost těžkých kovů, plísní, pesticidů a mikroorganismů.
Věříme, že díky dnešnímu článku na našem blogu STABLA máte lepší představu o tom, jak konopné semínko přichází na svět plnit své poslání. Konopný olej, protein nebo třeba mouka…. Všechno začíná u konopného semínka. Vyzkoušejte ho.