Ochutnejte benefity konopného másla, arašídy mohou počkat

Konopné semínko je symbolem života. Už několikrát jsme v našich článcích představili jeho výjimečné účinky v plné síle. Tuto nepřehlédnutelnou superpotravinu jsme dokonce srovnávali s rybím olejem, který obohacuje naše tělo o esenciální mastné kyseliny. Může mu konopné semínko konkurovat? O tom se přesvědčte sami ZDE.

Z konopného semínka se dá vyrobit spousta chutných a šťavnatých potravin, které tělu dodávají potřebné vitamíny, minerály, ale i svěží energii pro pestrý a radostný život. Samozřejmě platí, že celkový efekt vždy závisí také na dalších složkách zdravého životního stylu.

Arašídové máslo je pro spoustu lidí naprostou lahůdkou, a to díky své chuti, nutričním hodnotám a zdravotním přínosům. Napadlo vás však nahradit klasické arašídové máslo máslem z konopných semínek? Nás ano a rozhodně to stojí za zkoušku! Pojďme si tedy porovnat arašídové máslo a konopné máslo a zjistit, co může být pro lidský organismus přínosnější.

Arašídové máslo je skvělé, ale vyrovná se konopnému?

Arašídové máslo je velmi oblíbené v oblasti zdravé výživy a fitness. Mnoho sportovců ho vyhledává pro vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků (mono- a polynenasycených), které jsou prospěšné pro srdce a cévy. Nechybí v něm ani vitamíny E a B. Bonus představuje specifická příchuť oříšku, která často vybízí naše chuťové buňky k další lžičce.

Kombinace s nekonečnou škálou dalších zdravých potravin je sice výhodou, ale arašídové máslo má i pár nevýhod. Arašídy patří mezi nejrozšířenější alergeny v populaci, takže je třeba dávat si na ně pozor. Kromě toho může obsahovat aflatoxiny, pokud je při skladování vystaveno nepříznivým podmínkám. Za zmínku stojí i vyšší obsah omega-6, jenž může v těle podporovat záněty, pokud není dostatečně vykompenzován příjmem omega-3 mastných kyselin.

Stejně jako v našem předchozím článku, kde jsme porovnávali rybí olej a konopné semínko, ani tentokrát nechceme nijak kritizovat arašídové máslo. Naše zvědavost vám přináší pohled z jiné strany a ukazuje, že vyzkoušet konopné máslo může být zajímavá alternativa a jednoduše si ho sami připravíte doma, za pár minut.

Konopné máslo jako kompletní bílkovina s lepším využitím živin

Pokud cestujete po našem blogu a důkladně zkoumáte konopné semínko, určitě už tušíte, jak významné může být jeho zařazení do vašeho jídelníčku. Pojďme si spolu připomenout klíčové složky a živiny:

  • Kompletní bílkovina (všech 9 esenciálních aminokyselin)

  • Lepší poměr omega-3 a omega-6 (1 : 3) – z pohledu zdraví mnohem příznivější než u arašídového másla

  • Vitamíny a minerály (hořčík, zinek, železo, vitamín E)

  • Hypoalergenní charakter – alergie na konopná semínka je extrémně vzácná

Konzumace konopného másla namísto samotných semínek navíc přináší další výhody. Tou nejzásadnější je fakt, že se živiny v těle lépe vstřebávají. Mechanickým zpracováním semínek se rozbije tvrdší slupka, a tím se usnadní trávení. Jemná konzistence másla umožňuje trávicím enzymům snadnější přístup k živinám, než když člověk semínka jí „nasucho“. Také oleje obsažené v konopném másle pomáhají rozpouštět některé vitamíny (například E), které tělo lépe využije. Jak zdůrazňuje Dr. Ethan Russo (americký neurolog zabývající se účinky konopí), správně zpracované konopné produkty mohou být zdrojem vysoce využitelných látek, které v jiných formách tělo hůře vstřebává.

Arašídové máslo je skvělá pochoutka, což se dá říct také o konopném másle. Na začátku si možná budete muset chvilku zvykat na „zelenější“ a „konopnější“ nádech, ale při vhodné kombinaci surovin nikdy nešlápnete vedle. Výborně funguje třeba ve smoothie, kde dodá krémovější konzistenci a zdravé tuky. Můžete ho použít jako pomazánku nebo využít při pečení. Pak už záleží jen na vás, jestli do něj přidáte přírodní sladidlo (např. agávový sirup) nebo ho jen osolíte a doladíte konopným olejem.


Recept na domácí konopné máslo

Příprava konopného másla není žádná věda. Pokud máte doma kuchyňského robota či výkonný mixér např. Thermomix, proces výroby vám zabere maximálně 15 minut. Jak na to? 

  • 1 hrnek loupaných konopných semínek STABLA 

  • 2–3 lžíce konopného oleje (pokud nemáte, zvolte kvalitní olivový, nejlépe extra panenský)

  • Špetku mořské nebo klasické soli (dle chuti)

  • Sladidlo nebo bylinky (volitelné) 

Postup:

  1. Vložte semínka do mixéru a postupně přidávejte konopný olej, dokud nevznikne jemná pasta.

  2. Dosolte, případně přidejte bylinky, agáve nebo koření – podle své preference.

Jaké máslo tedy zvolit?

Arašídové máslo je cenově dostupnější, ale obsahuje více alergenů a méně příznivý poměr omega-3 k omega-6. Konopné máslo je hypoalergenní, bohaté na komplexní bílkoviny i minerály a jeho výroba se vyplatí, pokud hledáte něco opravdu zdravého a nového. Rozhodnutí mezi arašídovým a konopným máslem záleží na vašich chuťových preferencích, dietních potřebách a případných alergiích. Pokud se vám zdá konopné máslo neobvyklé, ale přitahují vás jeho nutriční benefity (vyvážené tuky, kompletní bílkoviny a snadnější vstřebatelnost). Stojí za to vyzkoušet! 

 

Foto: Adobe Stock