Konopná semena polských odrůd "Bialobrzeskie" a "Henola" ( Cannabis sativa L. var. sativa) jako perspektivní rostlinné zdroje pro produkci potravin

Mirosława TeleszkoAdam ZającTomasz Rusak

Tato publikace charakterizuje nutriční hodnotu semen polských odrůd konopí "Bialobrzeskie" a "Henola", včetně profilu/obsahu mastných kyselin a aminokyselin. Bylo zjištěno, že konopná semena jsou bohatá na bílkoviny, tuky a vlákninu. V profilu nenasycených mastných kyselin převažovaly polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Jejich průměrný podíl v rámci celkového obsahu mastných kyselin (MK) činil až 75 %. Kyselina linolová patřící do této skupiny tvořila 55 % celkového podílu FA. Ukazatele lipidového profilu (Σ n - 6/Σ n - 3, Σ PUFA/Σ SFA, index trombogenity, index aterogenity a poměr hypocholesterolemie/hypercholesterolemie) prokázaly vysokou nutriční hodnotu konopného oleje

Vzhledem k obsahu tyrosinu + fenylalaninu a histidinu, vykazoval konopný protein velkou míru podobnosti s vaječným proteinem, který je známý a ceněný pro svou vysokou biologickou hodnotu.

Konopí je bezpochyby jednou z plodin s nejslibnějšími a nejvšestrannějšími možnostmi využití. Jeho semena představují bohatý zdroj mimo jiné, cenných bílkovin a PUFA mastných kyselin s vynikajícím profilem, a vykazují velký potenciál využití nejen při výrobě oleje, ale také široké škály rostlinných alternativ k potravinám živočišného původu. Jak vyplývá z našeho výzkumu, konopí odrůd "Bialobrzeskie" a "Henola" je pozoruhodnou surovinou pro subjekty potravinářského průmyslu, které chtějí navrhnout moderní hypoalergenní rostlinné potraviny s vynikající výživovou hodnotou. 

Nejenže je jeho bílkovina vysoce koncentrovaná v semenech (>23 %), ale má také zajímavý aminokyselinový profil s mnoha společnými rysy, jak s referenční bílkovinou, která je uznávána odborníky, tak s vaječnou bílkovinou. Obsah tuku přesahující 30 % s vynikajícími hodnotami nutričních ukazatelů představuje další nespornou výhodu zkoumaných odrůd. Odrůda "Henola" se však zdá být vhodnější pro zavedení a pěstování díky kratší vegetační době a vyšší produktivitě semen. Tyto skutečnosti vybízejí k dalšímu výzkumu konopných semen zaměřenému na výrobu rostlinných potravin a propagaci této suroviny.

Klíčová slova: aminokyseliny; mastné kyseliny; konopná semena; nutriční hodnota; potravina rostlinného původu.


Zdroj: Molecules, Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8880225/ 

FOTO: Adobe Stock